Emekli Memur-Sen’den Yaşlı Bakımı ve Bakım Problemleri Semineri
Emekli Memur-Sen tarafından, Keçiören Belediyesi Emekliler Platformu'nda “Yaşlı Bakımı ve Bakım Problemleri” semineri gerçekleştirildi.
Memur-Sen Konfederasyonu bünyesinde faaliyet gösteren Emekli Memur-Sen, çalışmalarını hızla sürdürüyor. Son olarak Emekli Memur-Sen, Keçiören Belediyesi Emekliler Platformu'nda “Yaşlı Bakımı ve Bakım Problemleri” semineri gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasını Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Emin Şenver yaptı, seminerde Doç. Dr. Fatma Arpacı da bir sunum gerçekleştirdi.
Şenver: Yaşlı Bakımı İhtiyaçları Günden Güne Artmıştır
Dünyada tıbbın ve teknolojinin gelişmesi ile bireylerin sağlık konusunda daha bilinçli hale geldiğini vurgulayan Emin Şenver “Genç nüfusun artmasının yanında yaşlı nüfusta artış göstermiş ve çözüme kavuşturulması gereken birçok sorunu beraberinde getirmiştir” dedi.
Giderek bozulan geleneksel yapı sonucunda çekirdek aileye dönüş ile birlikte yaşlıların yalnız kalma sorununun ortaya çıktığını belirten Şenver, fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin yaşlı bakım ihtiyaçlarını artırdığını belirtti. Şenver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu durum sonucunda sosyal hizmet alanlarından biri olan, yaşlı bakım hizmetlerini meydana getirmiştir ki gelişmiş ülkelerde buna “Gümüş Ekonomi” denmektedir. Yaşlı bakımının öneminin ne kadar büyük olduğu görülse de maddi ve manevi birçok etkisi bulunmaktadır. Böyle bir durumda fazlasıyla sabırlı olmalı ve hayatınızın bir bölümünü tamamıyla karşınızdaki kişiye adayarak ona en iyi hizmeti sunmalısınız. Yaşlıların huzurevlerinde kendilerini kimsesiz hissettikleri, soyutlanmış duygulara kapılarak ruhsal sorunlarının arttığı görülmektedir. Her ne kadar verilen hizmetten memnun kalsalar da kendi evlerinde kalmayı tercih etmektedirler.”Arpacı: Günlük Hayati Faaliyetlerini Kendi Kendine Yapabilen Kişiler Yaşlı Sayılamaz
Çevreye uyum sağlama yeteneğini kaybetmiş bireylerin yaşlı olarak tanımlandığını belirten Doç. Dr. Fatma Arpacı, "Özellikle bireyin aktif yaşlanmayı öğrenmesinin ve bu sayede hayatını kendi kendine yetecek şekilde idame ettirmeye çalışması gerekiyor. Günlük hayati faaliyetlerini kendi kendine yapabilen kişiler yaşlı sayılamaz" ifadelerini kullandı.
Arpacı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanın yanında bakıma muhtaç bir büyüğünün olması halinde şehir dışına çıkamıyor. Hatta çarşıya, eş dost ziyaretine dahi gidemiyor. Aktif yaşlanmayla ilgili yeterli politikalar maalesef yürütülemiyor. Bu çalışmaların yürütülmesi için ülkemizde 'Yaşlılar Enstitüsü'nün kurulması gerekiyor. Yaşlı bakımı konusunun, hem Sağlık Bakanlığı'nı hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ilgilendiren boyutları var. Bu nedenle de iki bakanlığın yapmakta olduğu işlerin tek elde toplanacağı bir kuruma ihtiyaç duyuluyor."
Günümüzde dünya nüfusunun hızla yaşlandığını, yaşlanma probleminin sadece gelişmiş ülkelerin problemi olmadığını kaydeden Arpacı, aynı problemle ülkemizin de yakın gelecekte karşı karşıya kalacağını belirtti. Arpacı, “Yaşlı bakımının kısa ve uzun süreli bakımlar olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Kısa süreli bakımın hastaneden yeni çıkmış kişinin iyileşinceye kadar geçecek süreyi, uzun süreli bakımında günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan engeli, kronik hasta ve yaşlı bireylerin bakımını kapsıyor” şeklinde konuştu.
Her bakıcının eve alınamadığını veya her bakıcının da bakıma muhtaç bireyi olan her eve gitmediğinin de altını çizen Arpacı, bakıma muhtaç kişilerin bazen hareket dahi edemediğini söyledi.
Yaşlı Bakımı Tek Bir Bakım Çeşidiyle Sınırlı Değildir
Yaşlı bakımın tek bir bakım çeşidi ile sınırlı olmadığını belirten Arpacı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yaşlı bakımı, fiziksel, duygusal ve maddi desteği değil, aynı zamanda sağlıklı bakımı ve aldığı bazı sosyal hizmetleri koordine etmeyi, rutin sağlık bakımını kişisel bakımı, ulaşımını, alışveriş ihtiyacını, küçük ev işlerini yapmayı, para yönetimini, maddi yardımı ve aynı evi paylaşmayı da kapsıyor. Dünyanın her yerinde yaşlıya aile bireylerinden kim bakıyorsa, bu yük onun üzerine kalıyor. Yaşlı bakımı genellikle kadın merkezli olarak düşünülüyor. Ancak, yaşlının kadın olması halinde yaşlıya kadın, yaşlı erkek ise bu yaşlıya da genellikle erkek bakıyor.”
Doç. Dr. Fatma Arpacı program sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Emin Şenver program sonunda Arpacı’ya Ebru tablosu takdim etti.