Toplu Sözleşme Taleplerimizi Ambulansla Gönderdik
1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde, sağlık çalışanlarının taleplerini içeren metni, düzenlediğimiz basın toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ambulansla gönderdik. Konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle, yoğun çalışma temposunda halkımızın sağlık hizmeti alması için çalıştıklarını söyledi.
Memiş, sağlık çalışanlarının bu hizmeti yaparken yorulduklarını, yıprandıklarını ve ailelerinden ayrı kaldıklarına dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının ailelerinden fedakarlık ederek canlarını dişlerine takıp halkın sağlığı için çalıştıklarını ifade eden Memiş, “Ancak bu görevi yerine getirirken hiç arzu etmediğimiz ve bir an önce sona ermesi gereken şiddete ve tacize maruz kalıyorlar. Avrupa ortalamasının altında bir sayı ile onlardan daha fazla çalışarak bu kutsal vazifeyi yerine getiriyorlar. Biz bayram yaparken, onlar nöbet tutuyorlar. Tuttukları nöbetlerin karşılığını alamıyorlar. Adaletsiz performans sistemi ile mağdur ediliyorlar.” şeklinde konuştu.
Çalışma süreleri içerisinde sağlık çalışanlarının şiddete ve tacize maruz kaldıklarını ifade eden Metin Memiş, sağlık çalışanlarının her durumda milletin yarasını sardığını ifade etti. Memiş, 15 Temmuz darbe girişiminde sağlık çalışanlarının yaralılara ilk müdahaleyi yaptığını ve o gece Türkiye'nin her yerinde çalışanların mesai kavramı gözetmeden çalıştığını söyledi.
1 Ağustos'ta 4'üncü dönem toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade eden Metin Memiş, "Biz de sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini yetkili sendika olarak masaya taşıyacağız ve sorunlarını çözmek için mücadele edeceğiz. Sorunlarını çözmek, taleplerini kazanıma dönüştürmek için masada olacağız." dedi.
Genel Başkanımız Memiş, sağlık çalışanlarını sedyede yatan hastaya benzeterek, "İyileşmesi ve şifa bulması, onların taleplerinin karşılanmasına bağlıdır. Biz hastamızı toplu sözleşme masasına taşıyacağız ve iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu taleplerini kazanıma dönüştürmek için mücadele edeceğiz." diye konuştu.
Memiş, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının toplu sözleşme masasında dile getirecekleri bazı taleplerine ilişkin şunları kaydetti:
"Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının zam ve tazminatları artırılmalıdır. Özel hizmet tazminatları 15 puan artırılmalıdır. 15 puanlık artış, maaşlara 146 lira artış sağlayacaktır. 5, 6 ve 7'nci bölgeler için ek puanlar, 10 puan artırılmalıdır. 10 puanlık artış yaklaşık 100 liralık artış sağlayacaktır. İstanbul'da görev yapanlara 30 puanlık artışın karşılığı da 239 liradır.
İş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları 2 bin puan artırılmalıdır. Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergeleri 600 puan artırılmalı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarına da ek gösterge verilmelidir. Ek ödemeler, emekliliğe yansıtılmalıdır. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır. Döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Süt izni ve yıllık izinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır. Ambulans kullanan personelin tavan ek ödeme katsayıları artırılmalı ve bu çalışanlara ek puan verilmelidir.
Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderleri, 6 ay süre ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değil bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmelidir."
İSTANBUL'DA ÇALIŞANA FAZLA ÖDEME
Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının zam ve tazminatları artırılmalıdır. Özel hizmet tazminatları 146 TL 5, 6 ve 7. bölgeler için 100 TL’lik artış sağlanmalıdır. İstanbul’da görev yapanlara 293 TL ek hizmet ödemesi yapılmalıdır. Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır.
Dağıtılabilir döner sermaye tutarı, her yıl Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK arasında imzalanan global bütçe artışı veya TEFE oranında artırılmalıdır. Döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Süt izni ve yıllık izinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır. Ambulans kullanan personelin tavan ek ödeme katsayıları artırılmalı ve ek puan verilmelidir.
AFAD’a bağlı kamplarda misafir edilen yabancı uyrukluların yaşadığı illerde çalışanlara ilave ücret verilmelidir. Yüksek lisans yapanlara 5 puan ve doktora yapanlara 10 puan ek özel hizmet tazminatı verilmelidir. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir.
ŞİDDET UYGULAYAN ÖDESİN
Aile hekimliği çalışanlarının yıllık izinlerinde ücretlerinden kesinti yapılmamalıdır. Üniversite hastanelerinde çalışan personelin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Adli Tıp Kurumunda çalışanlara “adalet hizmetleri tazminatı” ödenmelidir. TSK’dan devrolan personele tayın bedeli ödenmeye devam edilmelidir.
Üniversite ve Adli Tıp Kurumu’ndaki hekimlerin sabit ek ödemeleri diğer hekimler gibi emekliliğe yansıtılmalıdır. Engelli çalışanların talepleri halinde eğitim durumları itibariyle şartlarını taşıdıkları kadrolara atanması sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarına zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası yapılmalı ve primler kurum bütçesinden temin edilmelidir. 4/C geçici personele döner sermaye ödenmelidir.
4/C, vekil ebe/hemşireler, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları ve ek ders karşılığı görev yapan meslek elemanları 4/B sözleşmeli statüye geçirilmelidir. Çalışanlar için kreş imkanı sağlanmalı veya 250 TL kreş yardımı verilmelidir. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderleri, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmelidir.
TALEPLER AMBULANSLA GÖNDERİLDİ
Metin Memiş, konuşmasının ardından sağlık çalışanlarının taleplerini içeren dosyayı, sedyedeki sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını temsil eden kişiye verdi. Daha sonra üzerinde Toplu Sözleşme Ambulansı’ yazan ambulansla toplu sözleşmede görüşmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na götürdü.
TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.