GÜNDOĞDU: STAJ İÇİN OKULLARA GİDEN ÖĞRENCİLERİN BAŞLARINI AÇMA DAYATMASI SONA ERDİ
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, okullara staj için giden üniversite son sınıf öğrencilerinin bazı okullarda başlarını açmaları yönünde baskı gördüklerini, MEB ile imzalanan Kurum İdare Kurulu Mutabakat Metni ile bu yasağın kaldırıldığını söyledi.
Eğitim Bir-Sen Rize Şubesi Genişletilmiş İl Divan Toplantısı, Rize Öğretmenevi’nde Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla yapıldı. Burada konuşan Ahmet Gündoğdu, gündemdeki konuların yanı sıra sendikal çalışmalar hakkında bilgi verdi.
KIYAFET SERBESTİSİ HER ALANDA HAYATA GEÇMELİ
Öğretmen adaylarının, stajyer olarak gittikleri okullarda başörtülü olarak derslere alınmaması ve MEB’in 657 sayılı Kanun’un bağlı bulunduğu disiplin hükümlerince muamelede bulunması üzerine, öğretmen adaylarının Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge’nin değiştirilmesi talebinde bulunduklarını ve bu sorunun çözülmesi noktasındaki taleplerini Kurum İdari Kurulu’na taşıdıkların hatırlatan Gündoğdu, “Talebimiz üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı, yönergenin ‘Disiplin Kuralları’ ile ilgili 15. maddesindeki, ‘Öğretmen adaylarının görev yaptıkları okullarda görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik ve yönergeler ile okul yönetimi tarafından konulan kurallara uymak zorunda oldukları’ hükmü, ‘Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda devam devamsızlık, günlük ders programları ile öğretim müfredatının uygulanması konularında öğretmenlerin tabi oldukları kurallara uymakla yükümlüdürler. Adaylara, disiplin ve diğer konularda yüksek öğretim kurumları mevzuatı uygulanır’ şeklinde değiştirdi. Bundan sonra öğretmen adayları YÖK mevzuatı çerçevesinde disiplin hükümlerine tabi olacak ve başörtülü olarak derslere girmeleri engellenemeyecektir.
Aday öğretmenlerin ilkokul, ortaokul veya liselerde başörtülü olarak derslere devam edebileceğini duyuruyoruz. Hiçbir kamu çalışanı, kılık ve kıyafeti sebebiyle çalışma hakkından hiçbir suretle mahrum edilmemelidir. İnsanların özgürlüklerini kısıtlayan, hak ihlallerine kaynaklık teşkil eden yönetmelik ve yönergeler için gerekli hukuki düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Okullardaki kılık-kıyafet yönetmeliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ahmet Gündoğdu, özgürlüklerden kimseye zarar gelmeyeceğini, bunun yanı sıra uygulamanın bütün öğrencilere topyekün bir özgürlük de getirmediğini belirtti. Gündoğdu, “Yoksulluk tek tip önlükle saklanamaz. Siz tek tip kıyafet giydirirsiniz ama, kantinde alış veriş yaparken fakir çocuğun simit bile alamadığını göreceksiniz. Ayakkabısından tanıyacaksınız, montundan fakir olduğun göreceksiniz” şeklinde konuştu.
İHL’deki kız öğrenciye, ‘bu okulda olman sebebiyle istersen başını örtebilirsin’ diyen yönetmeliğin o kız öğrenci ticaret lisesine gittiğinde ‘burada örtemezsin’ dediğini dile getiren Gündoğdu, ‘Siyer ve Kur’an dersinde örtebilirsin, ama matematik dersinde örtemezsin,’ diyor. Doğrusu, demokratik olanı İHL’deki isteyene başını örtmeme tercihi nasıl veriliyorsa, diğer okulda da isteyene örtme özgürlüğü verilmesi lazım.” dedi.
VESAYETİ DEŞİFRE ETMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
Memur-Sen’in sendikal anlayışıyla ilgili değerlendirde bulunan Ahmet Gündoğdu, 1992 yılında Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarının sendikayı kurarken vesayeti deşifre için yola çıktıklarını söyledi. Gündoğdu, “Bu hareket daha çok millet ve millet egemenliği, insanlığın geleceği, öznesi insan olan değerler sendikacılığı için başlamıştır. İnsan merkezli, demokrasiyi yeşertmek, medeniyet değerlerimizi yaşatmak için sendikacılık yapıyoruz” dedi. Sendika yolculuğuna başladıklarında sendikanın kitapta yerini bulamadıklarını, kendilerine ‘sendika ne işe yarar’ diye soru soranların bulunduğunu söyleyen Gündoğdu, “Sendikacılık ideallerimize, misyonumuza hizmet etmenin öncülüğünü yapmıştır. 4688 sayılı yasa belki bizi sınırlıyor ama insanlığın, mazlumun yanında yer almak bizi sınırlamıyor. İnsan olmak yasamızı da beraberinde getirmiştir” şeklinde konuştu.
ABD VE BATI İKİ YÜZLÜ
ABD ve Batı’nın çifte standartı üzerine yaptıkları değerler sendikacılığı ve vesayetin deşifresinin öneminin ortaya çıktığını söyleyen Gündoğdu, “ABD'yi görmeden, onun yaptığı şeytanlıkları görmeden sendikacılık yapılamaz. Obama'nın babasının adının Hüseyin üzerinden sempati üretiliyor ancak bu sempatinin doğru olmadığını İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıya destek vermesinden de daha iyi anlayabiliriz.“ ifadelerini kullandı.
DARBE DÖNEMLERİ, BANKALARIN İÇİNİ BOŞALTTI
Ahmet Gündoğdu, konuşmasında ayrıca darbe dönemlerini de eleştirdi. “60 darbesi, 70 muhtırası, 80 darbesi gibi darbeler dönemi periyodik olarak hep devam etti. 28 Şubat postmodern darbesi ise Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı, en kirli ve en acımasız darbesidir.“ ifadelerin kullanan Gündoğdu, bu dönemlerin en büyük soygunların yapıldığı, bankaların içinin boşaltıldığı, katsayı engeli ve başörtüsü yasağıyla da millete ‘had bildirilmeye' devam edildiği dönem olduğunu ifade etti.
BİZ MİLLETİN DEĞERLERİNİ SAVUNDUK
Sözde sendikaların ya 28 Şubat’ı savunmuş, ya Ergenekon’a ev sahipliği yapmış ya da İmralı’ya selam çaktıklarını söyleyen Memur-Sen ve EğitimBir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Biz ise milletimizin değerlerini savunduk, milletimizin yanında olduk. Toplu sözleşme olmazsa masaya bir daha oturmayacağımızı belirttik ve referandrum ile toplu sözleşmeye kavuştuk. Toplu sözleşme yasasında anlaşmamıza rağmen yasa Bakanlar Kurulundan geri döndü. Verdiğimiz mücadele ile 3,5 aydan sonra iş güvencemize dokunulmadan toplu sözleşme yasasını elde ettik. Toplu sözleşme sürecinden istediğimizi elde edemedik. Maliyenin öğretmen ve öğretim görevlilerini ek ödemede mağdur etmesi en önemli sorunlardan birini teşkil etti” ifadelerini kullandı.
Eğitim Bir-Sen Rize Şube Başkanı Seyfettin Afacanlar ise açılışta yaptığı konuşmada, Rize’deki çalışmalar ve üye sayısıyla ilgili bilgi verdi. Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen’in yetkili olmasının millet iradesinin güçlenmesi adına önemli olduğunu söyleyen Afacanlar, “Gerçekleştirdiğimiz eylem ve yaptığımız açıklamalarla, millet iradesinden yana, özgürlüklerden yana olduğumuzu gösterdik. Bundan sonra da milletimizin yanında, kamu çalışanlarının yanında, dünya mazlumlarının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Genişletilmiş İl Divan Toplantısı sonrası Eğitim Bir-Sen İlçe Başkanları, Memur-Sen’e bağlı sendikaların şube başkan ve temsilcileriyle Memur-Sen Kadınlar Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.