BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI SÜRDÜRMEK İSTEYENLERİ İBRETLE İZLİYORUZ!
Yeni Anayasa için ön çalışma yapan Anayasa Yazım Alt Komisyonu’nun 'kamuda başörtüsüyle çalışma yasağını' kaldırılması yönündeki düzenlemesi, ‘muhalefet engelline’ takıldı. Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, düzenlemenin bu şekilde rafa kaldırılmasını ibretle izlediklerini söyledi. Evrensel hukuk kurulları ve insan hakları paralelinde hazırlanan teklif konusunda iktidar partisi üyelerinin geri adım atmasını da doğru bulmayan Gündoğdu, “Bu konudaki kararlılıkları, samimiyetlerinin de göstergesi olacaktır” dedi. Bu olayın, Türkiye’de kadın kavramının erkek üzerinden okunması alışkanlığının devam ettiğinin kanıtı olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, “Geçmiş anayasaların ve kanunların bu okumayı bütünüyle değiştirecek nitelikte bir içeriğe sahip olmadığı gün gibi ortadadır” ifadelerini kullandı. Eğitim hakkından çalışma hayatına, siyaset hakkından kamu hizmetlerinden yararlanma hakkına kadar kadınların aleyhine olan bütün haksız uygulamalara biran önce son verilesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, insan onuru ekseninde; kadın-erkek, kadın-kadın eşitliğini sağlayacak düzenlemlerin artık kaçınılmaz olduğunu belirtti.
ÖZRGÜRLÜKLERİN TEMİNATI OLAN YENİ BİR ANAYASA
Türkiye’de, kadın-erkek eşitsizliğinin yanı sıra, kadın-kadın eşitsizliğinin de devam ettiğini anlatan Gündoğdu, yeni anayasanın hem kadın-erkek hem de kadın-kadın eşitliğini sağlayan bir bakış acısıyla oluşturulması gerektiğini vurguladı. Başörtüsünün siyasi simge olarak kullanıldığı iddiasıyla kadınların eğitim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmalarının artık kabul edilmez olduğunu ifade eden Gündoğdu, bu akıl dışı tutumun biran önce son bulmasını istedi. Yeni anayasa çalışmaları sürecinde bu tür hassasiyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Gündoğdu şunları kaydetti: “Yeni anayasa, başörtülü giyimi benimseyen bireylerin-kadınların eğitim-öğretim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmasına izin vermeyecek, engel olmayacak bir bakışla hazırlanmalıdır. Yeni anayasa; inançları gereği başlarını örtenler dâhil, hiç kimsenin kılık kıyafeti gerekçe gösterilerek uluslararası hukukla garanti altına alınmış eğitim, çalışma ve siyaset hakkından yoksun bırakılmaması üzerine düzenlenmelidir.” Bu kapsamda yeni anayasanın kadın-erkek eşitliğinin anayasal teminatı olmanın yanında, kadınların mağdur ve dezavantajlı konumuna son verecek yasal düzenlemeleri de zorunlu kılacak hükümler içermesini beklediklerini söyleyen Gündoğdu, “Kadını, toplumun temeli olan ailenin temel unsuru olarak görmekle yetinmemeli, kadına bizzat birey ve özne olarak münhasır bir değer atfetmeli ve bu değeri her an ve her alanda yaşama/yaşatma imkânı sağlamalıdır” diye konuştu.
HAKLI TALEPLERİ YOK SAYANLAR, ‘MİLLİ İRADE’ GERÇEĞİNİ UNUTMASINLAR!
TBMM çatısı altında oluşturulan Yeni Anayasa Yazım Alt Komisyonu’nun evrensel hukuk ve insan haklarına aykırı yorumlarından vazgeçmesi için çağrıda bulunan Gündoğdu, kadınlara yönelik engellerin kaldırması konusundaki beklentilerini yeniledi. Aksi bir durumda özgürlükçü, demokratik ve sivil anayasa beklentisi içinde olan halkın gelecek adına umutsuzluğa düşeceğini kaydeden Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün milli iradenin talep ve beklentilerini karşılamayanlar yarın milli iradenin tokadıyla karşı karşıya kalacaklarını unutmamalıdırlar. Komisyon üyeleri yol yakınken bu yanlıştan dönmeli, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın konuşulduğu, sivilleştiğimiz bir süreçte kadınların önüne barikatlar konulmamalı, ayrımcılık yapılmamalıdır. Dünya demokrasi liginde ilk 10’a girmeyi hedefleyen Türkiye’ye bu tür anti demokratik girişimler yakışmıyor. Memur-Sen olarak, demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk yolunda engel değil teşvik bekliyoruz.”
BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ