Alan Değişikliği Talebi Görmezden Gelinemez
1995-2013 yılları arasında sorunsuz bir şekilde uygulanan, 2014 yılındaki kısmî uygulamadan sonra ise vazgeçilen, öğretmenlerin haklı beklentisi ‘diplomaya dayalı alan değişikliği’ mağduriyeti derhal giderilmelidir. Yetkili sendika olarak, konuyu Kurum İdari Kurulu toplantısı başta olmak üzere, her platformda dile getirdik. Bakanlık, diplomaya dayalı alan değişikliği konusunda çalışma yaptığını ifade etmesine rağmen konunun gündemin dışında kalması, herhangi bir açıklamanın yapılmaması belirsizliği derinleştirmekte, alan değişikliği beklentisi olan eğitim çalışanlarının motivasyonunu düşürmekte, eğitim çalışmalarını verimsizleştirmektedir.
Alan değişikliği, bazı haklı taleplerin karşılanması için kaçınılmaz bir uygulamadır. Özellikle mezuniyet branşına geçmek isteyenler, ikinci bir yükseköğretim programı bitirerek yeni mezun olduğu alana geçmek isteyenler ve 2012 yılında aile bütünlüğü için alan değişikliği yapmak zorunda bırakılan öğretmenler haklı olarak alan değişikliğini beklemektedir.
Öğretmenlerimizin daha verimli çalışabilmeleri için Bakanlık kendi personelinin bu durumuna duyarsız kalmamalı, konu hakkında adım atmalıdır. Şubat ayında öğretmen atamasının gerçekleşmemiş olması da alan değişikliğinin yapılabilmesi için hem bir fırsat hem de bazı alanlardaki öğretmen açığının kapatılması noktasında bir çözüm yolu olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Eğitim-Bir-Sen olarak, yaptığımız görüşmelerde Bakanlığın bu yönde bir çalışması olduğunu ve haklı taleplerin karşılanacağı ifade edilmesine rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmaması, süreci daha da yönetilemez hale getirmektedir. Haklı olarak beklenti içinde olan öğretmenleri de bu belirsizlik yormakta, iş ortamında konsantrasyonlarını bozmaktadır.
Bakanlık, bu konuda somut bir adım atmalı; bir planlama dahilinde alan değişikliği takvimini hazırlayarak yeni öğretim-öğretim yılı başlamadan evvel alan değişikliğinden faydalanacak öğretmenlerimizin görev yerleri belli olacak şekilde alan değişikliğini gerçekleştirmelidir.