18. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI, 220 KARARLA SONA ERDİ
Milli Eğitim’in yol haritasının belirlendiği 18. Milli Eğitim Şurası ‘2023 Vizyonu’na ışık tutacak önemli kararlarla tamamlandı. Eğitim politikalarına ilişkin 220 kararın alındığı Şura’ya, önerimizle kabul edilen 8 yıllık kesintisiz eğitimden 13 yıllık kademeli zorunlu eğitime geçme kararı damgasını vurdu.
18. Milli Eğitim Şurası kapanışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Şura’da, yapılacak çalışmalara ışık tutacak önemli kararlar alındığını söyledi. Çubukçu, bu kapsamda, Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi konusunda 33 karar alındığını, verilen 37 önergeden 15’inin kabul edildiğini kaydetti. Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği konusunda 61 karar alındığını ve verilen 45 önergeden 16’sının kabul edildiğini ifade eden Çubukçu, şöyle devam etti:
“İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması konusunda 46 karar alınmış ve verilen 94 önergeden 56’sı kabul edilmiştir. Spor, Sanat, Beceri ve Değerler Eğitimi konusunda 46 karar alınmış ve verilen 53 önergeden 13’ü kabul edilmiştir. Psikolojik Danışma, Rehberlik ve Yönlendirme konusunda da 34 karar alınmış ve verilen 25 önergeden 9’u kabul edilmiştir.”
Şura’da toplam 220 karar alındığını bildiren Bakan Çubukçu, “Alınan kararlar, Genel Sekreterlikçe gerekli redaksiyon yapıldıktan sonra Tebliğler Dergisi’nde yayımlanacak, bakanlığımızın stratejik planındaki öncelik sırasına göre kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilmeye çalışılacak olup, eğitim politikalarını belirlemede önemli rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.
Çubukçu, kararların okul öncesinden yükseköğretime kadar bütün öğrenciler, öğretmenler, yöneticiler, akademik çevreler açısından olumlu sonuçlar verecek çalışmalara kaynaklık edeceğini dile getirdi.
Şura’yı değerlendiren Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, sendika olarak önemli kararların alınmasına yardımcı olduklarını söyledi. Öğretmenlerin 5 yılda bir psikolojik teste tabi tutulmasına yönelik komisyon kararının, verdikleri önergeyle iptal edilerek, büyük bir utancın önüne geçtiklerini belirten Gündoğdu, seçmeli din dersi eğitiminin yolunun da yine Eğitim Bir-Sen’in önerisiyle kabul edildiğini vurguladı.
1+4+4+4 olarak önerdikleri eğitim sisteminde, birinci 4 yılı sadece sınıf öğretmenlerinin gireceği temel eğitim olarak planladıklarını anlatan Gündoğdu, şöyle konuştu:
“İkinci 4 yılı, yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık olarak düşündük. Daha önceki Milli Eğitim şuralarında alınan kararlar gereği, akademik liseler, İmam Hatip liseleri, mesleki ve teknik liseler gibi okul türlerinin de azaltıldığı bir sistem kurgusu var. Buna paralel ortaöğretime hazırlık ve yönlendirme. Yönlendirmeden, bu öğrencilerin gelecekte akademik bir ortaöğretimle, üniversite mi düşünüyorlar, mesleki eğitimle kalifiye eleman olarak kısa sürede işe atılmayı mı düşünüyorlar; Sosyal Bilimler, Sosyal liseler, İmam Hatip liseleri ya da daha çok din eğitimi almak mı istiyorlar, onlara tercih sunulacak bir 4 yıl ve ortaöğretimde 4 yıl olmak üzere 13 yıla çıkartılan zorunlu eğitim önerimiz var. Yani bugüne kadar var olan 8 yıllık zorunlu eğitimin 1+12 ile 13 yıla çıkarılmasını ama kesintisizlik dayatmasının bir 28 Şubat süreci ürünü olması dolayısıyla geçmiş Milli Eğitim Şura kararları, bugünkü Şura kararları ve çağdaş dünyayla birlikte değerlendirerek, kademeli bir sisteme geçilmesini önermiş bulunuyoruz.”