Tonbul: Sosyal Kazanımlarda KİT Çalışanlarına Kolaylıklar Sağlanmalı
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, sosyal kazanımlarda Kamu İktisadî Teşebbüsü (KİT) çalışanlarına kolaylıkların sağlanması gerektiğini dile getirdi. Tonbul, KİT’lerde 1 sayılı cetvelde çalışan Şube Müdürü, Başuzman ve Sivil Savunma Uzmanlarının 2 sayılı cetvelde yer alan Müdür Yardımcısından düşük kaldığını, Grup, Müessese, İşletme ve Fabrika Müdürü, statüsünde çalışan kamu görevlilerinin de Bölge Müdürü statüsünde değerlendirilerek bu statülere ücret ve sosyal hakların verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Başkan Hacı Bayram Tonbul, 22-23 Şubat tarihlerinde Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu başkanlığında Nevşehir'de bir otelde yapılan I. KİT Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda söz alan Başkan Tonbul, KİT’lerde personel sisteminde uygulama birliğinin olmadığını belirterek, hiyerarşik yapının da çok fazla olduğu söyledi.
Sosyal kazanımlarda Kamu İktisadî Teşebbüsü (KİT) çalışanlarına bazı kolaylıkların sağlanması gerektiğini dile getiren Tonbul şunları kaydetti: "İşletmelerdeki lojmanların hizmet tahsisli yapılarak çalışanlarca bir nebze cazibeli hale getirilebilir. Belde, ilçe statüsünde olan yerlerdeki işletmelerde ise il merkezlerine servis konulmak suretiyle öğrencilerin eğitim imkanları kolaylaştırılabilir. Açık arazi şartlarında, yeraltı, yerüstü, fabrika işletme ortamlarında çalışmanın zorluklarının yanında köy belde ilçe statüsünde olan yerlerde sosyal açıdan mahrumiyetler fazla, KİT’ler buralarda eleman tutmakta zorlanmaktadır" dedi.
KİT’lerdeki ücret rejimi ile ilgili söz alan Başkan Tonbul, Aynı unvanı taşıyan farklı KİT’lerdeki kamu görevlilerinin ücretlerinde 400 TL’ye kadar fark oluşabildiğini, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 'Eşit İşe Eşit Ücret' uygulamasına bu oluşumun uygun olmadığını söyledi. Tonbul, Toplu Sözleşme'de de dile getirilen, KİT’ler arasında hem ücret, hem de hiyerarşik yapının eşit duruma getirilmesi konusunun, kamuda uygulama birliğinin ek ödemelerle dengelendiğini belirtirken KİT’lerde hala aynı uygulamanın devam ettiğini belirtti.
'KİT'LERDE HARCIRAHLAR GÜNÜMÜZÜN KOŞULLARINA UYGUN DEĞİL'
KİT’lerdeki görevlendirmelerde harcırahların günümüzün koşullarına uygun olmadığını ifade eden Tonbul, fazla mesai ücretinin verilmediğini, temel ücret gruplarında ise; 5 grubun olmasının yanlış olduğunu bunun 3 gruba düşürülmesi gerektiğini söyledi. Tonbul, KİT’lerde 1 sayılı cetvelde çalışan Şube Müdürü, Başuzman ve Sivil Savunma Uzmanlarının 2 sayılı cetvelde yer alan Müdür Yardımcısından düşük kaldığını, Grup, Müessese, İşletme ve Fabrika Müdürü, statüsünde çalışan kamu görevlilerinin de Bölge Müdürü statüsünde değerlendirilerek bu statülere ücret ve sosyal hakların verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu da, çalıştayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kumbuzoğlu, bu çalıştayda görüşülen konuların daha sonra Ankara’da kurulacak bir komisyonla rapor haline getirileceğini ve Mart ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunulacağını ifade etti.
Çalıştaya, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Devlet Personel Başkanı Ali Kumbuzoğlu, Enerji Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Zahit Borak, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankeser, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, KİT ve Hazine Müsteşarlığı Temsilcileri katıldı.
Memur-Sen Konfederasyonu ve KİT Temsilcilerinin de ücret sistemi ile ilgili görüşleri şöyle:
1- KİT’lerde aynı unvanlara farklı ücret uygulama birliğine geçilmesi
2- Harcırahların günün koşullarına uygun hale getirilmesi
3- Mesai ücretlerinin uygulanabilmesi
4- 2sayılı cetvelde ücret gruplarının 5 ten 3 e düşürülmesi
5- Vergi dilimlerinin düşürülmesi vergiye esas matrahın yükseltilmesi
6- 1 sayılı cetvele tabi olarak çalışan Şube Müdürü,Başuzman, Sivil savunma Uzmanlarının ücretlerinin yükseltilmesi
7- Grup Müdürü, Müessese Müdürü,İşletme Müdürü, Fabrika Müdürlerinin ücret ve statü olarak Bölge Müdürü statüsünde değerlendirilmesi
8- Arazi tazminatı veya başka bir tazminatın teknik elemanlar açısından uygulamaya konulması
9- Buluş veya projelerle ilgili ödül sisteminin iyileştirilmesi
10- Yabancı dil tazminatının artırılması
11- Brüt ücret tamamı uygulamasında üst sınır olarak 1 grup üst sınırının esas alınması
12- Başarı ve ödül sisteminin getirilmesi
Çalıştayda söz alan KİT’lerin temsilcileri de görüşlerini paylaştı.
KİT temsilcileri de kurumlarda,
1- Personel tutamadıklarını
2- Çok sayıda unvan bulunduğunu
3- Denetimde çok çeşitliliğin olduğu
4- Ticari faaliyetlerin piyasa şartlarına göre yapılamaması
5- Personel alımında kurumun inisiyatifinin olmaması
6- Şehir merkezlerinin olduğu yerlere talebin çok olduğunu
7- KİT’lere dışarıdan fazla müdahale olduğunu KİT’lerin istihdam yeri olarak görülmesi
8- KİT’lerde Performans kriterinin olmaması
9- İsimsiz imzasız şikayetlerle uğraşılması
10- Hiyerarşik yapının ticari kuruluşlara uygun olmadığını ortak görüş olarak bildirdi.