STK'ların İstişare Toplantısına Başbakan Davutoğlu Katıldı
Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki 35 ilden gelen STK'ların temsilcileri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerle ilgili bölgede yaşanan olaylardan ardından ortaya çıkan sıkıntılarını anlattı.
TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen istişare toplantısına AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) üyesi STK'ların başkanları ve Memur-Sen Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi İl Temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkan Vekili Günay Kaya, yaşanan olayları kınayarak, kamuoyunu sağduyuya davet etti.
KAYA: "BUGÜNLERİ AŞACAĞIZ"
Günay Kaya, "Asırlardır ülke ve millet olarak büyük bedeller ödeyerek, zor günler geçiriyoruz. Ülkemiz üzerinde dış mihraplar tarafından çok ciddi oyunlar oynanmaktadır. Dolayısıyla sıkıntılı günleri geride bırakarak, bu günlere de milletin birliği dirliği, ferasetiyle ve basiretiyle geldik. Bugünleri de birbirimize kenetlenerek aşacağız. Kardeşlik iklimi güçlendirerek bu günleri geçeceğiz" dedi.
"SORUMLULUK ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
"Memur-Sen olarak kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan Bey, Memur-Sen’in misyonunu ve vizyonunu yeni Türkiye’nin inşasında bir erdemliler hareketi olarak tanımlamıştır" diyen Günay Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Biz de Memur-Sen olarak ülkenin birliği, dirliği ve kardeşliği için üzerimize ne görev düşüyorsa, hangi sorumluluk düşüyorsa bugüne kadar yaptık bundan sonra da devam edeceğiz. Olayların asıl hedefi bölgedeki insanı yıldırmak, oradaki kamu hizmetlerini aksatmak, bölgeyi yaşanmaz kılmaktır. Dolayısıyla inadına demokrasi dediğimiz gibi daha fazla bölgeye yoğunlaşmamız gerekiyor. Orada çalışan kamu görevliler için Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin bu bölgelerine mutlaka pozitif ayrımcılık uygulanması gerekir. Olayların çözüm sürecini hedef aldığını görüyoruz. Dolayısıyla çözüm sürecinden asla vazgeçilmemelidir. Aksine üzerine gidilerek kararlı bir şekilde çözüm süreci götürülmelidir, ancak aklı selimle yeniden değerlendirilerek üslup ve metot noktasında yeni bir takım revizyon yapılabilir. Ama hedeften ve dosyadan asla şaşılmamalıdır. Bu süreç milletin sürecidir. Milletin sürecine biz de sivil toplum olarak ve kamu otoritesi yürütme olarak sahip çıkılması gerekiyor. Zaman dolduğu için söylenecek sözlerim vardı ama burada sonlandırıyorum bütün halkımızı selamlıyorum."
Toplantıda Memur-Sen Diyarbakır İl Temsilcisi Yunus Memiş ve Memur-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun da birer konuşma yaparak, önerilerini sıraladılar.
İstişare Toplantısında konuşan Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, yeni Türkiye idealiyle ciddi bir ivme yakalanmışken, Kobani olayları bahane edilerek düğmeye basıldığını, iki seçim sonrası, üçüncü seçimin öncesinde 'Acaba tekrar Türkiye karıştırılabilir mi?' diye birtakım fitne odaklarının devreye girdiğini belirtti. Davutoğlu, "Suriye'deki zulmün bir benzerini, kendi halkına karşı terör ve şiddet eylemleriyle yapanlar bilsinler ki Türkiye'yi hiçbir zaman bu kargaşa ve kaos sarmalının içine sokamayacaklardır" dedi.
STK Temsilcilerine teşekkür eden Davutoğlu, "Çok kritik bir zamanda böyle kapsamlı bir istişare için bir araya gelmek, toplumsal sorumluluğun bir gereğiydi. Ayrıca son yayınlanan ortak bildiri de toplumdaki genel hissiyatı yansıtması açısından çok önemli bir adım teşkil ettiği için bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Çalışma hayatı ve iş dünyası temsilcileriyle ikinci kez buluştuğuna işaret eden Davutoğlu, daha sık bir araya geleceklerini söyledi. Davutoğlu, "Çünkü öylesine bir tarihi aşamadayız ki bugünlerde en fazla ihtiyaç hissettiğimiz şey istişaredir. Ortak aklı üretmemiz; ortak vicdanı harekete geçirmemiz, ortak geleceğimizi belirlememiz açısından büyük önem taşıyor. Bu noktada ortak vicdanımızın en temel sembolleri aslında bu salonda bulunuyor" ifadesini kullandı.