SAĞLIK-SEN: ENGELLİYE BAKIŞTA TOPLUMSAL YARGILAR DEĞİŞMELİ
Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, 10-16 Mayıs 2009 Engelliler Haftası münasebeti ile yayınladığı mesajda, engelli vatandaşların sosyal hayata katılımını zorlaştıran engellerin başında engellilere yönelik yanlış toplumsal yargıların geldiğini söyledi. Kaçar mesajında şu görüşlere yer verdi:
Yaklaşık 8.5 milyon engelli vatandaşımız, işsizlik, yetersiz eğitim, elverişsiz fiziksel koşulların yanı sıra, toplumdaki olumsuz yargılar nedeniyle de sosyal hayata uyum sağlamakta güçlük çekmektedir.
Ülkemiz nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan engellileri vatandaşlarımız, hayatı normal insanlara göre planlayan kurumsal ayrımcılıkla başa çıkmaya çalışmaktadır. Otobüsler, hastaneler, kaldırımlar, okullar, iş ortamları gibi hayat alanları, maalesef engelli kesimlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir noktaya ulaşmamıştır. Bu durum engellilerimizin toplumla bütünleşmesini zorlaştırmaktadır.
Özellikle toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı, engelli vatandaşlarımız açısından temel bir sorun olarak öne çıkmaktadır.
TÜİK verilerine Türkiye’de ise işgücüne katılım ortalaması yaklaşık yüzde 50 iken, engelli nüfus arasında işgücüne katılım oranı yüzde 22 düzeyinde kalmaktadır. Bu durum engellilerin çalışma hayatında var olma koşullarının daha zor olduğunu ortaya koymaktadır.
Engelli vatandaşların 2005 yılında, Uluslar arası sözleşmelere uygun, özel bir kanuna kavuşmuşlardır. Ancak üzerinden üç yıl geçmesine karşın uygulamada kanun; beklentileri tam olarak karşılayamamıştır. Bu da gösteriyor ki, engelli vatandaşlarımızı anlayabilmek için kanun çıkarmaktan daha önce zihniyetlerin değişmesi, engellilere yönelik toplumsal ve kurumsal bakış açısındaki yanlışların düzeltilmesi gerekmektedir.
Son yıllarda engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik önemli açılımlar gerçekleştirilmiştir. Ancak başta 5378 Sayılı kanunla getirilen yüzde 3 oranındaki zorunlu istihdam oranının 8.5 milyon engelli nüfus göz önünde tutulduğunda yetersiz olduğu bir gerçektir. Özel eğitim hizmetlerinin sunumundaki eksiklikler nedeniyle engellilerin hayata kalıtımını geciktiren sorunlar devam etmektedir.”
“Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sorunları giderilmelidir”
Gerek doğal koşullar gerekse sosyal hayattan ve devlet yönetiminden kaynaklanan sorunlar nedeniyle toplumun en problemli kesimi olan engellilerin, eğitiminden bakımına kadar bir çok konuda yükünü taşıyan sosyal hizmet çalışanlarımız da bu anlamlı haftada unutulmamalıdır.
Olağanüstü güç şartlarda görev yapan sosyal hizmet çalışanlarının haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, başta engelliler olmak üzere sosyal hizmet götürülen tüm toplum kesimlerine daha nitelikli ve verimli hizmet sunulmasını sağlayacaktır”
Engelli vatandaşlarımızın, toplumsal hayatın üretken ve katılımcı bireyleri olarak yaşamlarını sürdürmeleri Sağlık-Sen olarak en büyük dileğimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftasını kutluyorum.