'MEVCUT ANAYASA DEMOKRATİKLEŞMEYE ENGEL'
'MEVCUT ANAYASA DEMOKRATİKLEŞMEYE ENGEL'
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, demokratikleşmenin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Bu engellerin en büyüğü de mevcut anayasadır. Türkiye’nin önünün açılması, millet iradesinin kayıtsız şartsız hâkim olması için ilk yapılması gereken; darbenin gölgesinde, demokratik olmayan yöntemlerle hazırlanan ve kabul ettirilen 12 Eylül Anayasası’nı tamamen kaldırarak, milletin mutabakatının sağlandığı yeni bir anayasa hazırlamaktır” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Giresun Şubesi tarafından düzenlenen “Sivil Toplum, Demokrasi ve Memur-Sen” konulu konferansta konuşan Gündoğdu, Türkiye’nin demokratikleşmesinde sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz ‘Ortak Akıl’ ve ‘Her Yer Filistin, Hepimiz Filistinliyiz’ mitingleriyle duyarlılığımızı gösterdik. Yakın tarihe kadar kimsenin dur demeye cesaret edemediği darbecileri meydanlarda protesto ettik” diye konuştu.
Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde büyük engeller bulunduğunu ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:
“Bu engellerin en büyüğü de mevcut anayasadır. Türkiye’nin önünün açılması, millet iradesinin kayıtsız şartsız hâkim olması için ilk yapılması gereken; darbenin gölgesinde, demokratik olmayan yöntemlerle hazırlanan ve kabul ettirilen 12 Eylül Anayasası’nı tamamen kaldırarak, kurumlararası mutabakatın arandığı değil, milletin mutabakatının sağlandığı yeni bir anayasa hazırlamaktır. Mevcut anayasa, 1980’li yılların travmasını taşıyor. Bu anayasa darbecileri koruyan anayasadır. Evrensel hukuka, demokratik değerlere uygun ve insana göre devleti yapılandıran bir anayasa istiyoruz. Anayasa özgürlüklerin teminatı olmalıdır. Eğitimde fırsat eşitliği sözde değil, özde olmalıdır. Atatürk’ün ‘Hâkimiyet bila kayd-u şart milletindir’ sözünün gereğini taşımalıdır. Din öğretiminin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Darbecilerin yargılanmasının önü açılmalıdır. İnsan, birey, vatandaş ve devlet kavramları yeniden tanımlanmalıdır. Devlete göre insan değil, insana göre devlet anlayışı kabul edilmelidir.”
Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki diğer engellere de değinen Gündoğdu, “Bunlardan birincisi mahalle baskısıdır. Geçmişte her türlü mahalle baskısını yapanlar, şimdi yapılan küçük iyileştirmeleri görünce hemen ‘mahalle baskısı var’ diye veryansın ediyorlar. Dün üniversite kapılarında kurulan ikna odaları mahalle baskısı değil miydi?” şeklinde konuştu.
Konferansa, Memur-Sen üyelerinin yanısıra çok sayıda davetli katıldı.