Kazanımlar Alnımızın Teridir
Enerji Bir-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak Zor bir dönemde zor bir görevin içinde bulunuyoruz. Kamu çalışanlarının sosyal, özlük ve mali haklarının adaletli bir şekilde elde edilmesi ve kazanılması için verdiğimiz mücadeleyi sizlerde yakından takip ediyorsunuz.
Sadece kamu çalışanlarının hakları değil, ülkemizin daha demokratik ve özgürlükçü bir anlayışa sahip olabilmesi için antidemokratik güçlerle de var gücümüzle mücadele ediyoruz. Bunun için de bu sancılı süreci atlatabilmek için sürekli üretiyor ve ülkeyi yönetenlere çözüm önerilerimizi sunuyoruz.
Memur-Sen’in sendikacılık anlayışında, sivil toplum algısında statükocu, yasakçı ve kendi kalıplarında boğulmaya zorlanan insan profiline asla yer olmamıştır. Biz, merkezinde insan, hedefinde insanlığa hizmetin yer aldığı büyük bir medeniyetin ışığını kendisine rehber edinmiş ve bu doğrultuda sendikacılık yapmaya gayret eden makul ve makbul bir insanların oluşturduğu bir aileyiz. “Biz güçlü bir aileyiz” sloganını kullanmamızı ve bu sloganın hakkını vermemizi sağlayan temel unsursa, hiç şüphesiz medeniyetimiz köklerimizi oluşturan inancımızdır. Bu inanç ve iman, Memur-Sen’in bugünkü başarısını ortaya çıkaran yol haritasının da hammaddesidir.
Sizlerinde yakından bildiği gibi, kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkına sahip olması, Konfederasyonumuzun bu konudaki azim ve kararlılığının eseri olmuştur. Bu noktada, toplu sözleşme hakkının hayata geçirileceği bir dönemde hizmet kolunda 2.kez yetkiyi elde etmek, sorumluluğumuzu bir kat daha artırmıştır. İnanıyorum ki, kamu görevlilerine yeni kazanımlar sağlayacak bilincimizle, donanımımızla ve üyelerimizin desteğiyle, bu sorumluluğun altında rahatlıkla kalkacağız. Hizmet kolumuzdaki kamu görevlilerini, yetkiyi sorunları ifade etmek olarak gören anlayışın mahkumiyetinden kurtarmakla kalmayıp Memur-Sen’in sorunlara çözüm üreten, çözüme paydaş olan akademik hizmet sendikacılığı profilini hizmet kolumuzda da hakim kılacağız.
Sorunları varlık sebebi gören sendikacılık anlayışı, nasıl ki Memur-Sen’in yetkili olmasıyla Konfederasyon düzeyinde tarihin çöp sepetine atılmışsa, Enerji Bir-Sen’in yetkili olmasıyla birlikte hizmet kolumuzda da hükümsüz hale gelmiştir. Çünkü, Memur-Sen ve sendikaları, bölünmek yerine bölüşmeyi, dilenmek yerine direnmeyi, dayatma yerine dayanışmayı, düşmanlık yerine kardeşliği, husumet yerine muhabbeti ilke edinmiştir. Biz, diğer sendika ve Konfederasyonlar gibi sendikacılıkla, demokratlıkla, mili egemenlikle örtüşmeyen çabaların ve çalışmaların içerisinde olmadık, olmayacağız. Biz, milletimizin özgür çalışanların mutlu olması, Devletin şeffaf ve demokratik olması, hukukun üstün, yargının bağımsız ve tarafsız olması hesabı ve hedefiyle sendikacılık gerçek sivil toplumculuk yaptık, yapıyoruz, yapacağız.
Dokuz yıllık toplu görüşme döneminin en çok kazanım elde edilen, aylık ve ücretler bakımından da birden fazla kalemde beklentileri karşılayacak nitelikte artış yapılması kararına varılan 2010 yılı toplu görüşmeleri sonucunda imzalanan Mutabakat Metni, gerek pazarlık aşaması gerekse karara bağlanma şekliyle toplu sözleşme hükmünde olmuştur. İmzalanan Mutabakat Metni’yle, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine 2011 yılı için yüzde 4+4 artış yapılması, ek ödemelerin en az 80 TL olmak üzere artırılması, eş yardımının oransal artışa ilave olarak 20TL+20TL artırılması ve sözleşmeli personelin de eş ve çocuk yardımından yararlanması, sendika üyesi kamu görevlilerine üç ayda bir 45 TL toplu görüşme ikramiyesi ödenmesi kararlaştırıldı.
Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz aylarda TBMM’de Torba Kanun çıkarıldı. Biz konfederasyon olarak Torba Kanun’daki kazanımları da çekinceleri de kamuoyu ile paylaştık. Hatırlayın bazı maddeleri çıkarmaya kalktılar, gittik düzeltin ve bu yanlıştan dönün dedik. Dinlemediler, bizde eylem yaptık. İşte eylem neticesi ortada, Torba’dan çıkardıkları maddeyi tekrar Torba’ya aldırdık. Torbadaki kazanımların hepsi Memur-Sen’in ve Enerji Bir-Sen’in hakkıdır, alın teridir. Toplu Görüşmeye hiç katılmayanlar ve Toplu Görüşme masasını yasa dışı görenler ile Toplu Görüşme masasından birilerinin talimatı ile terk edenler kazanımlara sahip çıkmada yüzsüzlük yapıp biz aldık, biz yaptık diye kurumlarda geziyorlar. Bunlar galiba memurları kamuoyunu takip etmiyor sanıyor. Torba yasa içerisinde memurların aleyhine olan 40’a yakın madde Memur-Sen’in girişimleri sonucu yasadan çıkartılmış ve en sert tepkiyi de tarafımızdan her platformda görmüşlerdir.
Şimdi bu nokta Memur-Sen’in alnının akıyla hak ettiği Torba Kanun’daki bazı kazanımları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sözleşmeli personel aile yardımı alacak: Sözleşmeli personel, kadrolu memurların yararlandığı ve bugün itibariyle 113 TL olan aile yardımı hakkından yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yararlanmaya başlayacak. Sözleşmeli personel damga vergisi ödemeyecek: Torba Kanun'da yer alan sözleşmeli personelin hizmet sözleşmelerinin damga vergisinden muaf tutulması hükmü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle sözleşmeli personelin her yıl imzaladığı hizmet sözleşmesi nedeniyle ödemek zorunda kaldığı yaklaşık 150 TL cebinde kalacak. Sendikalı memura 3 ayda bir 45 TL toplu görüşme primi verilecek. Aile yardım ödeneğinde çocuk sınırlaması kaldırıldı: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 202. maddesindeki, "Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez" hükmü kaldırılarak, çocuklar için ödenen aile yardımı ödeneğinde iki çocuk sınırlaması kaldırıldı. Sicil notu uygulaması kaldırıldı: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, her yıl verilen sicil notu ve sicil raporu uygulaması kaldırıldı. Sicil sistemi ile ilgili hükümler yürürlükten kaldırıldı. İzinlerde ve izin sürelerinde bazı değişiklikler yapıldı: Doğum sırasında veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde, anne için öngörülen izin sürelerinin memur olan baba tarafından kullanılması imkanı sağlandı. Memura, eşinin doğum yapması nedeniyle verilen izin 3 günden 10 güne çıkarıldı. Evlilik ve ölüme dayalı mazeret izninin süresi 5 günden 7 güne çıkarılırken, ölüme dayalı mazeret izni kullanma hakkının kapsamına eşin anne, baba ve kardeşinin ölmesi durumu da eklendi. Süt izni, doğum sonrası annelik izni bitim süresinden itibaren başlatılarak, ilk altı ay için 1,5 saatten 3 saate çıkarıldı. Disiplin cezasına konu olan bazı hususlar kaldırıldı: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin (c) bendine göre aylıktan kesme cezası gerektiren; ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek, toplu müracaat veya şikayet etmek gibi bazı fiil ve haller disiplin cezası kapsamından çıkarıldı. Disiplin cezalarına itiraz: Torba Kanun Tasarısı'nın Genel Kurul'da kabul edilmesi ile de uyarma ve kınama cezalarına yargı yolu açılmasıyla ilgili düzenlemeyle birlikte aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarına da itiraz etme hakkı getirildi. Kamuya özel sektörden üst düzey yönetici atanmasının önü açıldı. Emekli olan memurun harcırahı 750 liraya çıkarıldı.
Bu yıl 2. kez yetkili sendika olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. En yakıp rakibimize 4.000 üye farkı atarak hizmet kalitemizi de böylece tescillemiş olduk. Bu büyük onurda hiç şüphesiz sizlerin tarifsiz bir payı ve emeği var. Yönetim Kurulumuzdaki arkadaşlarımla beraber Anadolu’muzu karış karış gezdik son iki yılda tam 3 kez Türkiye’yi dolaştık. Edirne’den Kars’a, Mersin’den Sinop’a kadar sorumlu bir sendikacılık anlayışı ile hareket ederek üyelerimizin ve kamu çalışanlarının sorunlarını dinledik, sorunlara çözüm ürettik.
Ocak ayında yaptığımız 4.Olağan Genel Kurul’da da belirttiğim gibi bundan sonraki dönemde hedefimiz Üye sayısını 15.000 rakamına ulaştırmak ve Enerji Bir-Sen’i büyük bir marka haline getirmektir. İnşallah bu hedefimizi de önümüzdeki yıl itibari ile neticelendireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi en samimi duygularımla selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
--------------------------------------------------------------------------------
H.Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri/Enerji Bir-Sen Genel Başkanı